WhatsApp

Corona Virüsünün E-ticarete Etkileri

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Kurumsal Blog Corona Virüsünün E-ticarete Etkileri
30 Mayıs 2020, 22:37 0 Yorum 1480 Okuma

Söz konusu insan olunca, her zaman bir çözüm yolu bulabilmiştir kendisine. Bu salgın durumunda da ihtiyaçları karşılamak için en hızlı ve pratik yol olan "e-ticaret" tercih edilmeye başlanmıştır. E-ticaret, kargo kabulu dışında fiziksel etkileşimi sıfıra indiren bir yöntemdir. Ayrıca, ürüne direk olarak ulaşmak yalnızca sağlık açısından değil, pratiklik, zaman ve enerji tasarrufu gibi nedenlerden ötürü de son derece önemlidir.

 

Coronavirus, aslında bir bakıma, zaten gerçekleşmekte olan ticaretin dönüşümünü, başka bir deyişle fiziksel ortamdan sanal ortama kayma sürecini çok ciddi şekilde hızlandırmıştır. Bu süreci 4 temel başlıkta toplayabiliriz.

 

1) E-ticarette doğrudan alışverişin gerisinde kalan sektörlerin dönüşümü

Bazı ürünler, özellikle taze meyve sebze başta olmak üzere birçok gıda grubu, hijyen ürünleri gibi ürünler, genellikle tüketicilerin doğrudan fiziksel mağazalardan anlık olarak almayı tercih ettikleri ürünlerdi. Her ne kadar e-ticaret ortamında da bu ürünlere talep olsa da, bu talep hiçbir zaman fiziksel marketlerin önüne geçememişti. Ancak Coronavirus ile bu alanlarda bir devrim yaşandığı kesinlikle söylenebilir.

 

2)E-Ticaret sitesi artık olmazsa olmaz

Birçok kişiye göre e-ticaret zaten olmaz denilebilecek bir unsurdu. Ancak, piyasalardaki tüm kuralları baştan yazdıran salgın şoku artık ticarete bakış açısı en muhafazakar olan kişilerin bile kafalarındaki soru işaretlerini giderdi. Dolayısıyla artık A'dan Z'ye her işletme e-ticaret dünyasına adım atıyor.

 

3)Dijital pazarlama dünyası da kızışıyor

E-ticaret dünyasının da kendine özgü birtakım gelenekleri ve olmazsa olmazları bulunmaktadır. Bunların birçoğu halihazırda klasik ticaret dünyasında uzun süredir aşina olduğumuz şeyler. Aslında aradaki tek fark, e-ticaret dünyasında bu araçlar tamamen dijitale dönüşmüş durumdadır. Pazarlama bu konuda çok güzel bir örnektir. Bakacak olursak, pazarlama hem klasik ticaret dünyasında, hem de e-ticaret dünyasında aynı temel felsefe üzerine çalışır. Satış de keza aynı şekilde. Ancak e-ticaret dünyasında oyunun kuralları daha farklıdır ve dijitaldir. Klasik pazarlama yöntemleri burada yerini daha karmaşık ve çok daha fazla metrik ve unsurdan meydana gelen araçlara, kanallara ve yöntemlere bırakır. Burada çok daha ileri uzmanlık isteyen konular mevcuttur ve dolayısı ile gidilecek olan yol epey uzundur.

 

Coronavirus'un yarattığı salgın şoku ile bir dönüşüm yaşayan ticaret ile ,artık dijital pazarda var olma yarışı içine giren oyuncular, burada artık dijital pazarlama konusunda da rekabet içine girmek durumundalar. Bu ise doğal olarak, sosyal medya, Google gibi tüm dijital platformlardaki rekabeti ciddi anlamda kızıştıracaktır.

 

4)Akıllı telefonları öğrenmek gibi artık herkes e-ticaret öğreniyor

Bu dönüşümün aslında bir de çok olumlu bir katkısı oluyor hayatımıza. Yediden yetmişe herkesin alışverişlerini bir bakıma online kanallardan yapıyor olmaları, herkese ister istemez e-ticaret öğrenmenin kapılarını açıyor. İlk başlarda tek yönlü olan bu etkileşim, zaman içinde daha fazla insanın masanın diğer tarafına geçmesi ve aynı zamanda bu e-ticaret dünyasında satıcı olmalarının da kapılarını açıyor. Dolayısıyla, bir bakıma bu durum akıllı telefon devrimi gibi düşünülebilir. Eskiden bilgisayar okur-yazarlığından söz edilirdi. Bilgisayar kullanmayı bilmek bir ayrıcalık sayılırdı ancak akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle bilgisayarda yapılan hemen her işlem bu cihazlardan yapılabilir duruma geldi ve küçük istisnalar hariç çevremizdeki hemen herkes kendilerini bu değişime adapte ettiler. Şimdi aynı sürecin e-ticaret için yaşanması beklenmektedir.

Okuyucu Yorumları

0 Yorum